
Badanie poziomu cukru we natur – na czym liczy i kiedy warto je zrealizować?
24 kwietnia, 2020Badanie poziomu cukru we naturze – na czym liczy a kiedy warto je zrobić? Badanie poziomu glukozy we naturze to niepowtarzalne z zwykłych badań diagnostycznych. Daje ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a dobrze je leczyć. Dowiedz się, kiedy udać się na pytanie, a oraz która jest norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we naturze – na czym liczy a kiedy warto je zrobić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Przylegają do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy duży człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w końcu wykrycia cukrzycy ciążowej), a również postaci z linii zwiększonego ryzyka, m.in.:
przechodzące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których jest podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy kształtuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i odrzucić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest zwodzony i redukowany podczas każdej formy ruchu, wynik badania może więc zaprezentować się zaniżony. Dobę przed testem warto jeszcze unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy liczy na uzyskaniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można przygotować również test obciążenia glukozą, który liczy na poznaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a potem po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm funkcjonuje prawidłowo, po upływie tego czasu poziom cukru powraca do zasady. Skoro nie, stanowi więc sygnał do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji kieruje do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z farb do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po życiu jest wtedy inna z jego okresu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest za mało, przylega do tzw. hipoglikemii, której objawami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może doprowadzić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy dostrzec objawy hiperglikemii. Przylegają do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i ograniczona ostrość widzenia. W niniejszy możliwość organizm opowiada o zbyt wysokim poziomie glukozy, którą używa wydalić. Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może powodować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu albo nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?