Jak chcieć dania w restauracji na diecie?
9 marca, 2021Jak chcieć dania w restauracji na diecie? Gdy istniejemy na diecie, często daje się nam, że jedzenie na osiedlu jest niemożliwe. Rodzinny obiad w restauracji stosuje się z koniecznością rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Nigdy nie musi rzeczywiście być. Wystarczy, że będziemy trzymać na wycieczce kilka zasad, które odbędą, że z wszystkiego spotkania z kontrahentem czy rodziną wyjdziemy z niewielkim żołądkiem i ciepłym sumieniem. Jak więc jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak chcieć dania w restauracji na diecie?
Wystaw na jedzenia z warzywami
Niezależnie z tego albo się odchudzamy, lub jesteśmy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej wielkiej, zbilansowanej diety również nie powinniśmy ich unikać. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one wynosić aż 50% talerza.
Dlatego podejmując się na obiad z rodziną czy ze przyjaciółmi do restauracji, zamawiajmy przede każdym dania bogate w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej korzystają one cechę surówek oraz miksu warzyw gotowanych na parze albo w wodzie (najczęściej stanowi wówczas marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli decydujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, czy nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, że to świadczy dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że kosztując je, przytyjemy, bo o ile nie będą one strzelane z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą stanowić wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj jedzeń ciężkich i smażonych
Obróbka termiczna dań to kolejna sprawa, na którą należy zwrócić uwagę, gdy wyróżniamy się na obiad czy kolację do restauracji. Jaki środek przygotowania dań jest najbardziej sympatyczny osobom myślącym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdyby będą wówczas potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie czy na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z materiałów pełnoziarnistych
Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć jedzenie produktów wysoko przetworzonych i położyć na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w klubu gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i mięsa poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede każdym powinniśmy unikać dążenia do klubów z fast foodami. Co jeśli nie znamy z nich ulec? Spróbujmy poszukać restauracji, które podają w własnym menu ich właściwsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na niewielkim, pełnoziarnistym cieście z ograniczoną liczbą sera, warzywami i chudym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z małym mięsem oraz rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania zrobione z chudego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, a z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na czas diety podczas biznesowych kolacji czy rozwiązań ze bliskimi warto zwolnić z potraw zestawionych z kiełbas, wieprzowiny, problemów i szerokich ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Wskazuj na duże napoje
Pułapką na diecie potrafią być słodzone i gazowane napoje. Najodpowiedniejszym lekarstwem jest woda, jeżeli choć nie uważamy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie zgodnie z obraną dietą jest wybór lepsze, kiedy zamawiamy w znaczącej nam restauracji, w menu jakiej wybierają się dania odpowiadające swym wymaganiom. Nie potrzebują toż stanowić lokale gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w wersji fit. W moc miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie wybór lepszy ze względu na szeroką miarę lokali. Jeśli bierzecie w Trójmieście, godną przyczyny jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy odpowiedniejsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi i lekkie podsmażenie, ale jeżeli zależy nam na lekkich i niskotłuszczowych daniach, lepiej przedstawić na drugie środki obróbki, które gwarantują uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na że powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na dalekim oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, jakiej powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest uważanie ilości jedzenia, jaką spożywamy. Rzeczywiście istnieje taka, że z zdrowego jedzenia same możemy przybrać na sile. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest istotne ze względu na ostatnie, że nie wynosi ona cen odżywczych a po jej zjedzeniu szybko produkujemy się głodni, zaś w konsekwencji jemy więcej niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo zapewne istniejemy już najedzeni także to własne oczy i rozbudzone kubki smakowe potrzebują więcej, zaś nie nasz żołądek.
Dbaj o zbilansowaną, zdrową dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, że będziemy trzymać na uwadze opisane zasady. Jeśli ich trzymamy, nie musimy martwić o dodatkowe kalorie. Pamiętajmy również, że najistotniejszy jest umiar również nie jednak warto na wagę odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?